srijeda, 18. svibnja 2016.

Papa Franjo: Ako muslimanka želi nositi hidžab, treba joj to omogućiti

U razgovoru za francuski katolički list La Croix, papa je također pozdravio izbor Sadiqa Khana kao gradonačelnika Londona, kazavški da "muslimanski gradonačelnik" personifikuje ideju integracije u Evropi. 

"Vjerujem da sekularizam popraćen jakim zakonima koji garantuju vjersku slobodu pružaju okvir za kretanje prema naprijed", rekao je papa. 

Na povećanu zabrinutost kršćana zbog širenja islama u Evropi, papa je rekao da svako ima pravo da upražnjava veru koju on ili ona odabere, kao i da sekularna država, za razliku od one s jednom religijom, može svakome da pruži tu priliku.

"Mi smo svi jednaki, kao sinovi Božji ili našeg ličnog dostojanstva. Ali, svako bi trebalo da ima slobodu upražnjavanja vlastite vjere. Ako muslimanka želi nositi hidžab, treba joj to omogućiti. Isto važi i ako katolik želi da nosi krst. Moramo imati priliku da ispovjedimo svoju vjeru - ne na marginama kulture, već u njoj", istaknuo je papa Franja.

Osim toga, on je kritikovao Francusku, zabrinut zbog poistovjećivanja islama i ekstremizma nakon terorističkih napada. Kada je riječ o eutanaziji i istospopolnim brakovima, papa Franja je rekao da se radi o društvenim pitanjima koje trebaju riješiti svjetovne vlasti, ali i da se lična uvjerenja ljudi trebaju poštovati kad se usvajaju pojedini zakoni.
(klix.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar